tisdag 3 april 2012

Konstresa söderut

Är på rundresa i Stockholms södra förorter. Meningen är att politikerna i Kulturnämnden i Stadshuset ska få veta mer om de olika verksamheterna, som får stöd.

Ett stopp är på Turteatern i Kärrtorp, som i sina stora, snygga lokaler spelar för fullt, barnföreställningen "Gåsen", "Frankenstein" och så succén "Scummanifestet", som snart har nypremiär. Och vi fick höra om hur den konstnärliga ledningen på Tur tänker.

En bonus med dagens besök är att jag äntligen - efter säkert 20 års teatertittande här - fick reda på att namnet uttyds Teatern Utan Reaktionärer.

I bussen mellan de olika platserna berättade Mårten Castenfors, chef för Stockholm Konst och Liljevalchs, om planerna för den offentliga konsten i området.

Stora konstplaner för Årstafältet, Slakthusområdet och Årsta stråket finns, men Stockholm Konst arbetar också med konsten i alla nya skolor och daghem.

Som den marknadsförare Mårten är passade han på att uppmana alla politiker att inte missa Liljevalchs nästa utställning, med Jarl Ingvarsson, som öppnar nästa helg.

Stadsantikvarien Lotta Backlund berättade om Stockholms första gågata i ett ytterområde, nämligen i Hökarängen, där mycket av den typiska arkitekturen från 1950-talet finns bevarat. Och som förhoppningsvis blir ett riksintresse.

I Hökarängen finns också Konsthall C sedan 205, som är beläget i en gammal centraltvättstuga. På taket finns konstnärsateljeer, ända sen 1949.

Just nu visas en utställning med Emanuel Almborg, med fotografier från ett stort byggexperiment i Hackney i London.

Lokalen som Konsthall C ligger i ägs av Stockholmshem, som också äger 25.000 lägenheter i området. De satsar mycket på att locka hit konstnärer - och även yngre - för att göra Hökarängen attraktivt för de boende.

Inga kommentarer: