torsdag 29 april 2010

In på bara skinnet

Avslutar torsdagen med vernissage på utställningen "Inkcorporated" av fotografen Björn Abelin, här med författaren Elisabeth Åsbrink. De ger ut en bok, som kommer i augusti, men redan nu öppnar vi en utställning där tatuerade människor av alla de slag visar upp sig. Utställningen är på våning 4, precis vid ingången till Rum för Barn - tror att det är en väldigt bra placering.
Dagen till ära hade Elisabeth skaffat sig en aktuell tatuering på sig själv, som jag inte ville undanhålla er bloggläsare.

-- Post From My iPhone

Timmarna med Celsing

Har spenderat ett par fantastiska timmar med Kulturhusets urfader, arkitekten Peter Celsing. Eller åtminstone med hans skisser till Kulturhuset och med hans son, Johan Celsing. Delar av Peter Celsings arkitektkontor, där Kulturhuset ritades, vid Kornhamstorg är bevarat med hans modeller, skisser och utkast till olika byggnadsverk. Och Johan ställde gentilt upp som väldigt insatt ciceron bland arkivlådorna.






-- Post From My iPhone

onsdag 28 april 2010

Slussen i våra hjärtan

Har ägnat en heldag åt att tänka, lyssna och prata om Slussen. Var inbjuden för att tillsammans med 120 andra personer från kultur- och näringsliv för att vara kreativ kring - inte hur Slussen ska se ut i framtiden men - vad vi människor ska göra där. Formatet på mötet var ett så kallat "open space", som bygger på allas närvarandes delaktiget och egna ansvar.

Vi delade upp oss i olika grupper under dagen och valde vilka ämnen vi ville diskutera. Jag ägnade mig åt Slussen som evenemangsplats, hur vi ska ta tillvara på barn och ungas kreativet och vikten av offentlig konst i planeringen. Jag upprepade mina tidigare upprop åt att man borde satsa stort på den konstnärliga gestaltningen i marken, vatten och luften vid Slussen och att man borde satsa på en parklek i vattnet.

-- Post From My iPhone

Det börjar hetta till

Igår kväll på Kulturhuset kändes det att det är nära till september. Vi hade tillsammans med Svenska Barnboksinstitutet inbjudit politiker till en debatt om barnlitteratur. Och de ställde persongrant upp: kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth (här i glatt samspråk med vår Katti Hoflin), partiledarna Mona Sahlin, Peter Eriksson, Lars Ohly och ett par riksdagsledamöter.

Alla prisade förstås vikten av barnlitteratur och bibliotekens stora roll - vilken politiker med majoritetsambition kan säga något annat? Och alla var eniga om vikten av att man som barn får tillgång till litteratur på sitt eget modersmål. Och att det är ett problem att pojkar läser mindre än flickor. Däremot var man helt oeniga om det hade blivit färre eller fler fattiga barn i Sverige under nuvarande regering.

Sahlin reagerade starkt på kulturministern, som tidigare sagt att den största kulturpolitiska reformen på senare år har varit sänkta inkomstskatter så att folk får mer i plånboken för att köpa böcker, teaterbiljetter eller konst för. Adelsohn Liljeroth kontrade med att ifrågasätta varför oppositionen inte på 3,5 år har tagit fram ett kulturpolitiskt program, som innehöll mer än "gamla frågor" som fri entré på museer och återinförande av "En bok för alla".

Det var en debattlysten panel och engagerad publik. En spännande kväll på Kulturhuset, som förhoppningsvis kan leda till att man på högsta politiska nivå även fortsättningsvis diskuterar och visar höga ambitioner kring barnkulturfrågor.

-- Post From My iPhone

tisdag 27 april 2010

Kulturhuset exporterar framgångsidé

Formatet för Internationell författarscen, som startade sin verksamhet i Kulturhuset 1998, fortsätter att spridas över världen. I maj är det dags för Rom, som inviger "International Writers´ Stage". Sedan några år tillbaka återfinns det på Den Sorte Diamant, Kungliga biblioteket i Köpenhamn som 2009 följdes av Malmö Stadsbibliotek.

Vår Mr Internationell författarscen, Ingemar Fasth, är mycket stolt:
- Det är fantastiskt roligt att vårt framgångsrika format uppmärksammas internationellt. Inför starten av de nya författarscenerna har jag haft förmånen att bistå med råd och stöd. Grunden är ett väl avvägt urval författare från vår omvärld som möter läsarna i en inramning, präglad av personlig omtanke och respekt. Jag har under årens lopp mött flera författare som uttalat sin önskan att författarscenen tog ett kliv över landsgränsen och nu är det en realitet. Fortsättning följer förhoppningsvis.

Sedan starten 1998 har Internationell författarscen i Kulturhuset haft besök av 400 författare från ett 60-tal länder. Under hösten 2010 är vi stolta att kunna bjuda in bland andra Antonio Tabucchi (Italien), Erica Jong (USA), Asli Erdogan (Turkiet), Delphine de Vigan (Frankrike), Petina Gappah (Zimbabwe) och Miguel Syjuco (Filippinerna).

Nu är det rökt

Nu är det rökt för alla rökare. Stockholms stad har beslutat att alla anställda - inklusive Kulturhusets - inte längre får röka på arbetstid efter 1 maj. Och arbetstid är allt utom lunchrast. Staden bjuder på digitala sluta röka-tips. Vi själva kommer att göra om vårt lilla rökrum till välbehövlig arkivplats.

Uppdatering: minns plötsligt - med blandade känslor - hur man så sent som för tio år sedan fick röka på sitt arbetsrum på vissa arbetsplatser. Känns väldigt avlägset idag.


-- Post From My iPhone

måndag 26 april 2010

Pausbild




Har idag inget att skriva om, men skriver ändå. Man har ju stark (blogg)karaktär och försöker slaviskt följa regeln om ett inlägg per arbetsdag.

Har idag haft möten, flest interna, om ditt och datt - med ämnen inte lämpliga för det här forumet. Bjuder istället från en ögonblicksbild, från mitt kontor, på ett vårsoligt city. Håll till godo.

fredag 23 april 2010

Sov gott i natt


Seriefestival, konstvisningar i mängder, Södermalms Poesifestival, PoesiOnStage, Cirkus Cirkör, tangoafton med El Bebe, Oljud Sthlm, Håkan Lidbo och Elin Franzén, provsmakning och mycket annat händer hos oss i morgon. Kulturnatt Stockholm äger rum för första gången och hela Kulturhusets program hittar du här. Info om alla tre hundra programpunkterna runt i staden hittar du här. Gratis med kulturnattskort. Sov gott i kväll, så du vaknar utvilad i morgon, det är mitt råd.

torsdag 22 april 2010

Parkeringselände, snart ett minne blott

Regniga dagar har vi extra många kultursugna besökare. Den här bilden tog jag just utanför Rum för Barn. Det är inte ovanligt med trippel- och kvadruppeldubbla rader av barnvagnar.

Från och med augusti är den synen ett minne blott, när vi öppnar upp vår nyrenoverade våning Plattan: en av de nyheterna där blir den specialla barnvagnsparkeringen, som vi iordningsställer. Till både våra besökares och personalens glädje.

-- Post From My iPhone

onsdag 21 april 2010

Teknikrädd? Kom till oss!

Jag har ju tidigare blottat min rädsla för elektronik och sladdar (se här och här), men till och med jag sjunger mer än gärna läsplattans lov. Jag har använt den under några månader och måste säga att framtiden är ju redan här - vilken lyx att en sån liten behändig manick kan rymma stora delar av världslitteraturen.

Nu har vi köpt in en läsplatta till vårt bibliotek Läsesalongen för att du ska få se hur fantastiskt bra det fungerar. Så kom hit och testa, se här.

#=)/("&!(/"#;^*&%¤ eller !!!


Enligt planen skulle jag ha ätit middag ikväll på en mysig kvarterskrog vid Las Ramblas. Jag och sex chefskollegor har planerat en kursresa till Barcelona för några dagars djupdykning i ledarskapsfrågor. Nu blir det inte så på grund av naturkrafterna.
Men. Om kartan nu inte överenstämmer med verkligheten och om man som jag är positivt lagd - förutom här då ... - så kan man ju se att glaset är halvfullt. Dels har jag nu flera dagar framför mig med obokat innehåll, dels finns ju Barcelona kvar för senare besök.

tisdag 20 april 2010

Taket lyfter

Fick en pratstund högt upp i solskenet idag med vår projektledare Madelin Downey. Hon har hand om vår verksamhet på KulturhusTaket, som sommaröppnar snart. Den 24 maj öppnar serveringen och den 28 maj är vår första programpunkterna.

Hela programmet släpps den 26 maj i vår tidning, men jag kan avslöja att sommaren 2010 blir fylld av publikfavoriter som serien Kompledigt, klubbarna Fritz Corner och Mother, nattsudd, mycket dans och film och indiegympa, förstås. Under Love Stockholm har vi tema Blommor och bin. Och så kan vi bjuda besökarna på tjusiga sittplatser, när vi nu får 61 specialtillverkade bänkar.

--Post From My iPhone

måndag 19 april 2010

Måndagsblues




När dagens - och veckans - första samtal kommer klockan 08.07 och är ganska surt - då vet man att dagen antagligen inte blir en av de bästa. Nää, idag var det ingen toppendag.

Enda höjdpunkten var det kakfat, som en medarbetare hade ordnat till ett möte. Men som ingen, inte ens jag, tog av. Nåja, i morgon är en annan dag.

-- Post From My iPhone

fredag 16 april 2010

Go, tussilago, go!

I dessa tider av aska, moln och regntunga skyar kan man lugna sig med att våren faktiskt kommer. Den här tussilagobuketten frodas och trivs på KulturhusTaket, som vi håller på att röja och städa inför säsongsöppningen den 24 maj.

Uppdatering: ett annat gott tecken att betvinga väder och naturkrafter dessa dagar är världsrekordförsöket idag på Plattan. Mellan 16.45 och 17.00 bildar vi världens största storband på Sergels torg. Alla som spelar ett instrument får komma och vara med! Vi spelar ”Splanky” i C-dur. Noter kommer att finnas på plakat.


-- Post From My iPhone

torsdag 15 april 2010

Plötsligt händer det


Va! Lediga jobb i kultursektorn? På Kulturhuset! Det är inte ofta, men så nån gång ibland händer det.
Idag efterlyser vi nya medarbetare. Och det ska ni veta att det inte vanligt med lediga kulturjobb. Nu utlyser vi fem nya tjänster till vårt nya Bibliotek Plattan, som slår upp portarna stolt i augusti. Kolla in här.

Duell med Ali


Efter igår kväll känner jag mig lite smartare. Eller åtminstone så har jag fått lite andra perspektiv. Vi hade glädjen att ha Tariq Ali här, i vår serie "Internationell författarscen". Han samtalade med Mikael Olsson från P1:s "Konflikt". Och det var som en besökare sa efteråt, en spännande kväll om modern historia sett från en annorlunda synvinkel. Jag såg det som en lämplig förberedelse för vår stora Indiensatsning i höst.


Tariq Ali, född i Pakistan, bosatt i London, har kommit ut på svenska med boken ”Pakistan mellan diktatur och korruption”. På engelska heter den "The Duel" och handlar just om duellen mellan Pakistans folk och den av USA stödda korrupta regeringen.


Mister Ali levererade mängder av löpsedelsuppslag:
- Jihadgrupperna uppkom tack vare amerikanskt stöd för att bekämpa Sovjetockupationen av Afghanistan.
- Obama, som hyllas likt en popidol, är lika mycket en krigspresident som Bush.
- Vad gör svenska soldater i Afghanistan? Varför protesterar inte svenska folket?
- Författare har ett moraliskt ansvar att vara ärliga och skriva om viktiga saker. Många är bara intresserade av att sälja.
- Om USA tillåter att Kina och Indien har kärnvapen, varför får inte grannen Pakistan ha det?
- Socialdemokraterna - över hela världen - är nu för tiden bara intresserade av makt. Inte folkets bästa.
- Pakistans största problem, enligt Ali, är maktens och politikernas svek mot den stora befolkningen. Folket är övergivet av eliten och militären och han är väldigt pessimistisk när det gäller landets framtid.

Vi fick också veta att tack vare Ali så skrev John Lennon "Power to the people", och han fick provlyssna på "Imagine" i köket med Yoko Ono och Phil Spector. Respekt.

onsdag 14 april 2010

Framåt på tvären

Det är bråda dagar, så jag ber om ursäkt för bristen på kreativ höjd i mina blogginlägg. Kan dock kort rapportera om att vi just haft det första mötet med tvärgruppen om "framtidsprojektet". Tvärgruppen består av två representanter från varje enhet, totalt 16 personer. Närmast min kamera satt Hanna Karlsson, Maths Eggeby och Maria Saveland.

Och vi pratade om förväntningar, rollfördelning, konstnärlig idé, swotanalyser och vikten av fira sina segrar. Hela gänget var otroligt laddade och diskussionssugna och jag ser jättemycket fram emot kommande möten.

-- Post From My iPhone

tisdag 13 april 2010

Lunchsnack




Vi har ju en förträfflig ledningsgrupp på och för Kulturhuset. Vissa av oss ses flera gånger varje dag, ibland är det mer sällan. Varannan vecka har vi ett formellt ledningsgruppsmöte. Men varje tisdag lunch försöker vi ses för att få tillfälle att kunna prata om andra saker än rent arbetsrelaterade.

Vid dagens lunch till exempel avverkade vi ämnen som aktuella hemrenoveringsbestyr, hur snyggt det är med glasögon, kondomer och rullgardinstillverkare.

måndag 12 april 2010

På´t igen!


Och så är man igång igen! Efter tio dagars vistelse på landet där den mesta tiden gick åt till att avgöra hur mycket man vågar beskära häcken, att se hur snabbt tio centimeter nyfallen snö kan smälta bort på mindre än ett dygn och att hälsa på grannens nyfödda lamm så är jag åter på jobbet.
Idag väntar först genomgång av posthög (bilden) och epostbrevlådan. Därefter möte om höstens Indiensatsning, lunch med en potentiell hyresgäst, avstämnning med marknadschefen, ledningsgruppsmöte och, som final, mingel och gratulation av Anneli Alhanko, Anne Sofie von Otter och Daniel Birnbaum när de i kväll tar emot Natur & Kulturs Kulturpris. Ser ut att bli en bra måndag.